"wat een genot om hier te mogen wonen"

Rik & Michella Toetenel, Delft 2023

Funda

Een avondje op funda leverde Michella en Rik geen woning op, maar wel de inspiratie voor een fantastische verbouwing. De twee zagen op funda namelijk de ideale zolderverdieping en namen contact op met de verkopende makelaar.
Vol verbazing dat het stel “alleen maar op zoek was naar de architect” bracht deze Michella en Rik in contact met J2Creators.

Bij het architectenbureau kwamen zij binnen met het vraagstuk, dat met twee opgroeiende kinderen het huis leek te krimpen.

bad in slaapkamer
entree naar zolder
kastenwand in nok bed geplaatst in nis in kastenwand

Tien jaar geleden kwamen Rik en Michella in de hele charmante en gezellige wijk in Delft wonen. In tien jaar is er veel veranderd. De rommelzolder was de aangewezen plek om meer ruimte in de woning te vinden. Dit zou de ideale master bedroom voor het stel worden. Architect Jos van Heerde:” In plaats van zoals gebruikelijk de zolder te verkameren in slaapkamer, bergruimte en een losse badkamer hebben we dit integraal aangepakt. Met als resultaat optimaal ruimtegebruik en een fijn open ontwerp.”

Maakbaar

Maakbaarheid stond van meet af aan hoog op het verlanglijstje, met name om het budget onder controle te houden. Jos: “Het plan is uitgewerkt in standaard modules. Bijvoorbeeld de kastenwand is achter de deurtjes volledig opgebouwd uit standaard ikea kastrompen. “ De doelstelling in het plan was om waar mogelijk sober en doelmatig te zijn en dan op specifieke punten exclusiviteit te introduceren. Dit om een optimum te bereiken tussen maatwerk en budget. Verschillende aannemers zijn vroegtijdig aangehaakt om ook daadwerkelijk te kunnen beoordelen wat men voor de werkzaamheden wilde ontvangen. Helaas bleken deze indicaties - ondanks het sobere en vrij eenvoudige plan - toch boven budget uit te komen.

Zelfbouw

Hierop besloten Rik en Michella het werk zelf uit te gaan voeren op basis van ons uitgebreide tekenwerk en alleen voor de specialistische zaken de betreffende disciplines ingeschakeld. Michella:”Door het goede tekenwerk is gebleken dat ondanks onze beperkte ervaring en bouwkundige kennis we dit project zelf konden uitvoeren.”

Met de krapte op de aannemers markt is het nu ook een mooie kans voor particulieren om, zelf de aannemers rol op zich te nemen en alleen specialisten in te schakelen voor de delen die zij zelf niet kunnen. Wel vraagt dit een langere verbouwingtijd en wat eigen management skills maar daar tegen over staan veel lagere bouwkosten. Hiermee is binnen hetzelfde budget een veel hogere kwaliteit en afwerkingsniveau te behalen.

Voor- en tegenspoed

Uiteraard start het met slopen wat zij samen met vrienden als zeer gezellig hebben ervaren. De hulp van een familielid met een bouwkundige achtergrond werd erg geapprecieerd bij het opvangen van de schoorsteen. Rik: ”In de avonduurtjes begonnen we met het rottigste werk: het afbranden en afkrabben van de verf van de spanten.”

verwijderen van schoorsteen is best een klus
van sloop naar opbouw
schets interieur
stoere sterke mannen die het bad naar boven gaan tillen
glazen douche wand plaatsen

Youtube filmpjes hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat zij een zandstraalmachine hebben gehuurd. Hiermee werd een enorme rotklus ineens een koud kunstje.

Daarna kon de opbouw starten en heeft een erkende installateur de electra en het leidingwerk aangelegd. Op basis van de tekeningen kon eenvoudig bepaald worden waar alle sanitair en elektra aangelegd moest worden.

De vissegraat vloer en de trap hebben ze door Uipkes Houten Vloeren laten uitvoeren. De Platsa kasten van Ikea vormen de ideale basis voor alle ingebouwde kasten.

Deze kasten zijn aan de bovenzijde afgewerkt met een blad in solidsurface gemaakt door houtmerk.nl. Via mastello vonden Rik en Michella een bijpassende wasbak. Ook vonden zij hier een modern vrijstaand bad in solid surface. Michella:”Het was nog een ware uitdaging deze boven te krijgen.“

In het ontwerpdocument hadden de architecten een moodboard gemaakt met referenties om het ontwerp toe te lichten. De gebruikte foto ter referentie van het bed zorgde voor het begin van een zoektocht. Dit resulteerde gelukkig al snel in het identieke bed van gussta.nl.

De styling - door Rik en Michella zelf - sluit helemaal aan bij de uitgangspunten van het ontwerp. Van de prachtige lampen en schakelaar van Buster and Punch tot de bijzondere Essence badmengkraan van Grohe in de chique brushed hard graphite. Het draagt allemaal bij aan de bedoelde balans tussen strak wit met natuurlijke accenten.

Als laatste moest door steellife.nl de staalprofielen glaswand worden ingemeten. Zij krijgen van Rik en Michella een groot compliment voor de vakkundigheid en klantvriendelijkheid. Rik en Michella hebben deze periode als erg leuk en leerzaam ervaren. Zo positief dat zij bij een nieuwe woning J2Creators gaan vragen voor het ontwerp en dit precies hetzelfde willen gaan aanpakken.

bed bad en spiegel in dakkapel
detail bed in kast