direct contact?

het gebruik van strandpaviljoens is zo veranderlijk als het weer

Eindelijk weer naar het strandpaviljoen

Dineren met je voeten in het zand op een zwoele zomeravond, genieten van de warme zonnestralen en het koele briesje op de eerste lentedag van het jaar, of opwarmen bij een haardvuur na een strandwandeling op een stormachtige herfstdag.

Sinds het ontstaan van de Nederlandse badplaatsen in de 19e eeuw hebben wij een haat liefde verhouding met de Zee. In eerste instantie was men enkel bang en terughoudend maar dat veranderde al snel in leisure tot hoe wij het nu ervaren. Al vanaf het begin voeren deze kustdorpen een strijd tegen de onvoorspelbare en vaak vernietigende krachten van de zee.

rendering terrassen paviljoen op het strand
superstorm bij scheveningen in 1825 van het rijksmuseum

Met de woeste Noordzee als hun eeuwige buur hebben de dappere inwoners en visionaire bestuurders van Scheveningen talloze ingenieuze maatregelen genomen om hun geliefde kust te beschermen. Van de imposante dijken en robuuste zeeweringen tot de voortdurende versterking van de natuurlijke duinen, elke storm heeft niet alleen schade gebracht, maar ook een verhaal van veerkracht en vastberadenheid achtergelaten. De strijd tegen de elementen heeft de gemeenschap gevormd en versterkt, telkens weer toongevend aan hun onbreekbare wil en vindingrijkheid.

De superstorm

is een van de meest verwoestende natuurverschijnselen, gevormd door een combinatie van een zware noordwester storm en springtij. Deze gevaarlijke mix leidt tot extreem hoge waterstanden en krachtige golven. Een dergelijke storm veroorzaakte in 1953 de Watersnoodramp, een ramp die diende als wake-up call en een ijkpunt werd voor de veiligheidsmarges aan de Nederlandse kust.

Om aan de strenge eisen te voldoen en de veiligheid te waarborgen, moeten strandpaviljoens en andere tijdelijke structuren langs de zachte zeewering in het stormseizoen worden verwijderd. Deze maatregelen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de kustverdediging ongestoord haar werk kan doen en om het risico op schade te minimaliseren.

Concept strandpaviljoen 2.0

Hoewel superstormen vaak ruim van tevoren kunnen worden voorspeld en slechts eens in de 50 jaar voorkomen, maken deze voorzorgsmaatregelen de oplossing extreem kostbaar. Een alternatieve aanpak zou zijn om af te spreken dat deze structuren binnen een week verwijderd kunnen worden of geen gevaar voor de kustverdediging opleveren. Strandpaviljoen 2.0 is een revolutionair, modulair systeem, ontworpen om het hele jaar door veelzijdigheid en aanpasbaarheid te bieden. Met een kolommengrid en een basisconfiguratie die begint bij 215m², is het geschikt voor plaatsing in heel Nederland. Deze basisconfiguratie omvat een volledig uitgeruste keuken, een sfeervolle bar, moderne toiletgroepen en voldoende zit- en sta-ruimte voor gasten.

Het echte unieke aspect van strandpaviljoen 2.0 ligt in de uitbreidingsmogelijkheden. Naar wens kan de basisconfiguratie worden uitgebreid met diverse modules, waardoor het systeem kan voldoen aan de specifieke behoeften van elke strandpaviljoenexploitant.

strandfoto zonaanbidding, strand, branding en parasols
rendering sportbar op het strand
foto van haring etend beeld

Zo kan een paviljoen in Noordwijk transformeren tot een luxe strandrestaurant met wellnessfaciliteiten, terwijl het paviljoen in Scheveningen kan dienen als surf- en sportcaférestaurant. Of het nu gaat om een zomers strandfeest of een winterse bedrijfsbijeenkomst, strandpaviljoen 2.0 biedt de flexibiliteit en robuustheid om elk seizoen optimaal te benutten.

Strandpaviljoen 2.0. zal, evenals het weer, soepel kunnen deinen op de veranderende behoeften en activiteiten gedurende de verschillende seizoenen met het desgewenste programma met in achtneming dat dit allememaal rekening houdt met de kwetsbaarheid van onze zeewering.