sociëteit de vereeniging

oppervlakte: 1000m²
functie: cultureel en wonen

In 1853 werd uit de nalatenschap van Koning Willem II het buitenhuis – de villa ” Welgelegen ” – gekocht. In deze villa bevinden zich thans de bar, de bibliotheek en de keuken van sociëteit de vereeniging. De huidige grote zaal – het kloppend hart van de sociëteit – kreeg haar huidige vorm in de periode 1871 en 1883, de serre is aangebouwd in 1905

Allereerst zijn is de biljartzaal in een nieuw jasje gestoken. Vervolgens is gestart met het ontwerp van de transformatie van de ruimten boven de sociëteit. Deze ruimten zijn thans in gebruik als huisvesting voor ondersteunende diensten van de sociëteit, met hierin ook woonruimte.

Het ontwerp voorziet in een viertal hoogwaardige appartementen met eigen buitenruimte en meerdere slaapkamers die voor de high-end verhuur benut gaan worden.

Ook krijgt de societeit een nieuwe entree en serre. Deze ruimte vormt een koppeling tussen de bestaande historische zaal, de bar en de biljartruimten waardoor deze veel minder als seperate ruimten ervaren worden. Door de inzet van beweegbare delen zijn deze echter nog steeds wel afzonderlijk te gebruiken.

vereeniging01