renovatie monument zuiderhaven 59

oppervlakte: 150m²
functie: woongebouw
fase: uitgevoerd

Met prachtig uitzicht op de Zuiderhaven, de getijdenhaven van de "bruine zeilvaart" en de wijde omgeving van Harlingen, staat deze rijksmonumentale woning op een fraaie locatie. Voor een particuliere opdrachtgever is deze woning gerenoveerd en gemoderniseerd.
Het pand kent een aantal historische kenmerken die in ere zijn hersteld zoals de vestibule, de en suite en een oude bedstede. De begane grond met een zeer imposante vrije hoogte van 4 meter was van origine verbonden met de verdieping met een trap zo steil als een ladder. De verdieping en de zolder hadden daarentegen slechts een vrije hoogte van 2.20 meter, gedeeltelijk onder het schuine dak.
Door de diepte van het pand van 13 meter in combinatie met de beperkte vrije hoogte op de verdieping leverde dit daar een bijna unheimisch gevoel op.De zolder is gedeeltelijk bij de eesrste verdieping getrokken om hier hoogte te creëren. Daarnaast is de nieuw ontworpen trap gebruikt om de woning in het hart te voorzien van een overvloed aan daglicht. Het trapontwerp ent op gebruiksgemak met een relatief steile helling. Hierbij is de ideale looplijn bepaald en is gezorgd dat op deze lijn de trap uitermate comfortabel loopt.

renovatie monument zuiderhaven 5901